Ce este găzduirea web

ce este gazduire web

Ca idee generală, la modul ultra-simplificat, abonamentul de găzduire sau hosting reprezintă o chirie pe care o plătești pentru ca o firmă să găzduiască site-ul tău pe serverele lor.

Astfel, termenul de găzduire este unul destul de simplu, auto-explicativ.

Ceea ce necesită explicații suplimentare sunt însă elementele tehnice și serviciile din spatele acestei sintagme – „găzduire web” – elemente pe care le vom aborda în continuare.

Pentru ca un domeniu să poată fi accesat pe internet, el trebuie să fie asociat unui cont de găzduire.

Asocierea domeniului cu un cont de găzduire se face prin nameservere (name servers).

Ce sunt nameserverele

Un name server este un server web care are instalat un software DNS. Software-ul DNS e un program care gestionează datele referitoare la DNS.

DNS (Domain Name System) este baza de date centrală a internetului, ce cataloghează fiecare domeniu și adresa IP de pe internet.

Dacă toate informațiile astea par prea complicate, ideea de reținut este că pentru ca un domeniu să fie accesibil public el trebuie să aibă asociate niște nameservere.

După activarea contului de găzduire vei primi automat pe email datele de acces la cPanel precum și nameserverele pe care trebuie să le asociezi domeniului tău.

Asocierea nameserverelor se face de obicei automat, în momentul înregistrării domeniului.

De exemplu, dacă domeniul ionpopescu.ro are asociate nameserverele Simplenet înseamnă că Simplenet găzduiește site-ul ionpopescu.ro.

În general, sub numele general de „găzduire” sau „hosting” sunt oferite la pachet mai multe servicii:

  • găzduirea DNS
  • găzduirea aplicației web
  • găzduirea adreselor de email
  • protecție anti-malware
  • protecție atacuri informatice asupra site-ului
  • filtrare anti-spam și anti-virus pentru email
  • suport tehnic pe diverse nivele
  • etc…

Deci nu e vorba doar de o simplă chirie, ci de un set mai larg de servicii informatice prestate de profesioniști, specialiști în domeniu.

În articolele viitoare de pe blog vom prezenta detalii mai avansate despre serviciile de mai sus; pentru moment, ca să ai un site nu e neapărat nevoie să cunoști toate acestea la un nivel avansat.

Poți oricând să plasezi o comandă pentru un nume de domeniu și un pachet de găzduire shared și toate serviciile de mai sus (DNS, web, mail) vor fi configurate corespunzător, iar tu poți continua cu crearea site-ului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.