Ce poți face în editorul Gutenberg?

Dacă ești un utilizator nou WordPress, atunci probabil editorul Gutenberg ți se pare destul de interesant. Totuși, poate nu știi încă modul în care acesta funcționează sau ce posibilități îți oferă. Mai jos vei afla cum să-l utilizezi eficient!

Interfața editorului de blocuri

Când deschizi editorul, vei avea parte de o experiență full-screen, concepută cu scopul de a te ajuta să te concentrezi. Deși există multe opțiuni, acestea sunt destul de simplu de înțeles.

În principiu, toată interfața afișată poate fi împărțită în 3 părți:

  • Conținut: Acesta ocupă cea mai mare parte din ecran, deoarece implică vizualizarea paginii/articolului înainte de publicare.
  • Bara de instrumente superioară: De aici poți insera blocuri noi, să le ștergi sau să faci alte modificări similare.
  • Bara dreaptă: Este bara care îți permite să adaugi taguri, imaginea principală, categorii sau să schimbi permalink-ul.

Pentru a avea parte de o experiență mai interesantă, ai putea ascunde ultima zonă folosind iconița de setări. În unele teme, culoarea de fundal nu este alb. Spre exemplu, în Twenty Twenty-One interfața va fi colorată cu verde. Acest lucru variază în funcție de ceea ce a realizat dezvoltatorul. 

Adăugarea și modificarea blocurilor

Pentru a adăuga un paragraf, apasă click pe secțiune și începe să scrii. De fiecare dată când apeși enter, se va crea o zonă nouă pentru același obiectiv.  Dacă ai vrea un alt tip de conținut, ai blocuri speciale pentru imagini, butoane, secțiuni HTML sau embed video. 

Apasă butonul + din partea de stânga sus, iar apoi alege ceea ce consideri că ar fi mai potrivit. Ar trebui să vezi un panou cu tot ceea ce ai disponibil, divizat în mai multe categorii. Când apeși pe un block, o să vezi cum funcționează și un scurt preview. După ce dai click, îl vei insera. Pentru a muta același block se pot utiliza săgețile din bara de editare sau îl poți trage direct în zona unde vrei să fie.

Opțiunile de formatare text

Aceste opțiuni sunt utile pentru a-ți face conținutul să iasă în evidență. Există de exemplu posibilitatea de a îngroșa anumite paragrafe, ceea ce va face vizitatorii să acorde mai multă atenție. 

Alte opțiuni de formatare ar fi următoarele:

  • Sublinierea textului
  • Inserția de link-uri
  • Schimbaria pozitionariii(stânga,mijloc,dreapta)
  • Folosirea de coduri HTML

Pe lângă acestea, poți adăuga mai multe zone de la H2 până la H6 și să utilizezi citate. Tot ce ai de făcut este să selectezi textul, apoi să decizi ce preferi.

Configurarea blocurilor avansate

Unele blocuri nu sunt așa ușor de administrat, dar oferă funcții importante pentru design. Spre exemplu, să presupunem că adaugi un buton. Pentru a-l modifica, va trebui să accesezi bara din dreapta. 

Aici o să ai posibilitatea de a-i schimba culoarea, dimensiunea, stilul, etc. În mod evident, setările sunt unice pentru astfel de blocuri. Că să-ți faci pagina sau articolul să fie mai interesant, ai inclusiv șansa de a schimba textul afișat și de a-i adăuga un background. Pentru embedding se vor utiliza link-uri directe din site-uri precum Facebook sau Youtube.

Nu ai nevoie de coduri pentru a crea grupuri de layouts sau multi-column. În schimb, poți face asta prin blocurile care sunt prezente cu același scop. Alege tipul de afișare care-l consideri cel mai bun, iar apoi inserează secțiunile direct în structură. Acest lucru îl vei face tot prin intermediul butonului de +, care va funcționa în baza modelului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.