Cum adaugi un cuprins în postările WordPress?

Pluginuri WordPress

Atunci când vine vorba de conținutul postat pe un blog, un cuprins va ajuta oamenii să ajungă mai ușor la secțiunea dorită și să scaneze informațiile într-un mod eficient. Deși acest element este adesea trecut cu vederea, un articol foarte lung și detaliat are nevoie de cât mai multă structură pentru a atrage rezultate. Iată ce trebuie să știi despre asta!

Cât de util este un cuprins pentru optimizarea SEO?

În orice TOC (tabel of contents sau cuprins în română) se vor amplasa subtitlurile, care vor fi precum niște cuvinte cheie. Pe lângă asta, ai șansa de a obține un featured snippet în Google. Astfel, în clipa în care cineva are întrebări, lista ta va fi precum un răspuns și asta-l va face curios să dea click. Un alt avantaj constă în faptul că vei îmbunătăți experiența vizitatorilor. Cei mai mulți își doresc să găsească ceea ce caută cât se poate de rapid, fără să piardă timpul cu alte informații. Cu cât ai postarea mai lungă, cu atât un cuprins devine mai util. În caz contrar, vei atrage o rată mare de abandon și asta te va afecta negativ.

Adăugarea cuprinsului printr-un plugin

După cum știi deja, plugin-urile au rolul de a extinde funcțiile de baza ale site-ului. Tabelurile în WordPress pot fi create utilizând Fixed TOC. În urma instalării și activării, vei avea acces la setări direct din dashboard. Aici o să poți schimba nivelul de heading (H2,H3,etc.) sau locația, precum și schema culorii. Drept bonus, pluginul creează automat tabele pentru postări anterioare după preferințele tale. În acest mod, vei economisi timp deoarece nu mai trebuie să te ocupi de alte modificări manual.

Adăugarea cuprinsului prin shortcodes

Pe lângă instalarea pluginului, poți utiliza funcția shortcodes din editor pentru a insera un cuprins nou. Avantajul principal va fi faptul că o să poți face asta în orice zonă, după cum consideri tu că ar fi mai bine. Pentru cele mai bune rezultate, cuprinsul ar trebui să rămână însă înainte de primul H2. Dacă nu ai șansa de a-l utiliza direct din modul, poți folosi Shortcoder. Indiferent de alternativă, procesul va fi unul simplu și nu vor exista erori. În plus, poți insera cuprinsul inclusiv în zona de sidebar widget.

Adăugarea cuprinsului prin HTML

Codurile HTML pot părea copleșitoare la prima vedere pentru cei care nu au cunoștințe tehnice. Pe de altă parte, acestea reprezintă o soluție excelentă pentru a efectua modificări fără alte module adiționale. Adaugă un nume de ID unic pentru fiecare heading, prin care acesta să fie identificat:

<h2 id=”unique-id”> Section Name </h2>

Vei face asta efectuând editarea HTML în fiecare zona. 

Ulterior, se va crea tabelul adăugând un cod cu această structură:

<div class="toc">
<p>Table of contents</p>
<ol>
<li><a rel="noopener" href="#anchor-1">Section 1</a></li>
<li><a rel="noopener" href="#anchor-2">Section 2 </a></li>
<li><a rel="noopener" href="#anchor-3">Section 3 </a></li>
<li><a rel="noopener" href="#anchor-4">Section 4 </a></li>
</ol>
</div>

După ce formezi un tabel în HTML, vei avea incluse secțiunile cele mai relevante din conținut. Cei care știu cum să lucreze în coduri, pot inclusiv să efectueze schimbări de culori și font.

De ce să ai cuprinsuri în WordPress?

Folosind un cuprins cu linkuri către secțiuni vei reuși să-ți faci articolele mai interesante și o să îmbunătățești partea de UX, fără să mai investești bani în design. Urmează sfaturile de mai sus și vei reuși și tu să creezi unul!

3 responses

 1. Avatar Olivian Breda
  Olivian Breda

  Bună, sigur e OK să faceți ca în cuprin să se deschidă pagina în tab nou? În general, din ce știu nu se pune target _blank tocmai în ideea în care să nu mi se deschidă un tab nou.

  Chiar și pentru site-urile externe, dpdv uzabilitate, din ce știu, acest target _blank nu e tocmai OK.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Da, ai dreptate, e o greșeală în articol, mersi de corectare.

  2. Avatar Olivian Breda
   Olivian Breda

   Mulțumesc de răspuns și promptitudine! :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.