Cum să faci editări în WordPress folosind Gutenberg?


În prezent, orice persoană poate construi și customiza paginile unui website. Mulțumită schimbărilor realizate în WordPress de-a lungul timpului, acum lucrurile sunt mult mai simple decât în trecut. Editorul Gutenberg este bazat pe conceptul de blocuri, fiind intuitiv și oferind o gamă variată de posibilități. Scopul acestuia a fost încă de la început eficiența, accelerând procesul de adăugare a conținutului. Iată ce trebuie să știi!

Ce sunt blocurile patterns?

Aceste blocuri te ajută să atașezi orice element dorești printr-un layout specific. Pentru că sunt predefinite, este mai simplu să le modifici după ce le inserezi. Astfel, la final vei crea pagini mai atractive și vei economisi timp. Alege alternativa preferată, apoi începe să umbli în secțiuni. Un bloc pattern poate reprezenta orice, de la galerii până la testimoniale. De asemenea, ai inclusiv posibilitatea de a crea o formă de contact. Pe lângă opțiunile standard, există custom patterns. Acestea sunt create de dezvoltatori și te ajută să ai rezultate chiar mai bune.

Cum a apărut Gutenberg?

Atunci când acest editor a fost lansat pentru prima dată, nu existau design-uri predefinite. În schimb, oamenii trebuiau să depună un efort pentru a se gândi cum ar trebui să arate site-ul web. Adăugarea de blocuri a făcut însă construcția paginilor mult mai ușoară, deoarece include părți deja pregătite. WordPress 5.9 a adus chiar mai multe schimbări fiindcă poți regăsi butoane, posibilitatea de a adăuga imagini, text și coloane. În plus, unele teme conțin pattern-uri suplimentare. Spre exemplu, poți vedea asta în Twenty Twenty Two. Paternurile se află în partea stânga, iar adăugarea lor va fi un proces rapid.

Cum să folosești funcțiile disponibile?

Adăugarea blocurilor pattern este similară cu adăugarea celor normale. Tot ce trebuie să faci este să apeși butonul + și apoi să deschizi interfața. Aici vei avea butoane, galerii, coloane și multe altele. Partea și mai bună constă în faptul că doar imaginația este limita în ceea ce privește editarea. 

Ține cont de tema utilizată, deoarece nu toate se vor potrivi cu acest editor. Deși majoritatea vor afișa blocurile în mod normal, uneori ar putea apărea mici erori. Spre exemplu, imaginile ce ar trebui să apară pe tot ecranul nu vor arată bine dacă ai un design care nu suportă formatul full-width.  Un beneficiu ar fi însă faptul că blocurile pot fi salvate și utilizate din nou în alte pagini. Acest mod de operare este util în special pentru bloggeri, deoarece au nevoie de o structură similară în articole.  Alege opțiunea ‘’add to reusable blocks’’ după ce îți construiești layout-ul dorit și apoi găsește-i o denumire. Pentru reutilizare, există un tab pe care-l vei avea în orice pagină nouă cu tot ceea ce ai salvat.

Mai poți utiliza vechiul editor dacă îți creezi  acum un site WordPress?

Editorul clasic a primit suport tehnic de la WordPress până în 2022. Cu toate acestea, încă îl poți instala folosind pluginul cu aceeași denumire. De îndată ce îl activezi ține cont de faptul că vei opri editorul cu blocuri, pentru a avea parte de funcțiile anterioare. În situația în care ai o temă ce cauzează buguri pentru Gutenberg, poți solicita dezvoltatorului să rezolve problema sau poți căuta o altă alternativă. Proiectul acesta se află încă în evoluție, iar anii următori schimbările ar putea deveni mult mai mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.