Lucruri irelevante în hosting în 2019

Începutul anului în online e la fel ca la fitness, multă lume și-a făcut rezoluții de Anul Nou și vor să se apuce să facă ceva, să-și deschidă site, magazin online etc.

Și în contextul ăsta vin o mulțime de întrebări de la potențiali clienți, mai mult sau mai puțin începători.

2 cele mai frecvente întrebări sunt dacă avem datacenter propriu și dacă dăm IP-uri dedicate și aș vrea să dezbat și să clarific puțin chestiile astea.

Datacenter propriu = irelevant

Suntem în anul 2019.

Există Google Cloud, Amazon Web Services, Microsoft Azure și multe alte servicii de cloud care oferă infrastructură celor ce doresc să construiască soluții de găzduire.

Există o mulțime de alte firme de care nu a auzit nimeni care dețin datacentere și oferă infrastructură celor ce doresc să construiască soluții de găzduire.

Niciodată nu a fost mai ușor să lansezi un serviciu de găzduire, fără să deții absolut nimic. Există deja soluții foarte mișto construite pe Google Cloud. Credeți că aș putea să-mi construiesc eu un datacenter propriu mai bun decât Google Cloud? Nu prea.

Dar eu sunt mic, să zicem că ăia mari știu mai bine, nu? Ei bine, nu, WP Engine e unul dintre cei mai mari furnizori de găzduire WordPress managed, au o cifră de afaceri de 132 milioane de dolari. Nu au datacenter propriu. Din câte știu, lucrează cu Linode, o firmă care vinde servere virtuale în cloud, similar cu ce fac Digital Ocean sau Vultr.

Apropo, nici ei nu au datacenter propriu. Nici Linode, nici Digital Ocean, nici Vultr. Folosesc datacenterele unor firme care cu asta se ocupă, cu deținerea de datacentere. De exemplu, datacenterul din Frankfurt care apare în lista de datacentere Linode aparține firmei Telecity Group. N-ați auzit niciodată de firma asta și e normal, pentru că ei nu vând către utilizatori finali, persoane fizice.

O firmă de găzduire care oferă servicii către un utilizator final (găzduire shared cu cPanel, de exemplu) nu are de ce să aibă datacenter propriu. Sunt unele care au datacentere, altele care nu au, deținerea unui datacenter propriu nu e o chestie relevantă atunci când cauți o găzduire shared. Un furnizor de găzduire poate fi bun sau prost indiferent că are sau nu datacenter propriu.

IP-uri dedicate = irelevant

Ăsta cred că e cel mai mare mit legat de găzduirea shared – cât de mult te ajută IP-urile dedicate și cum ar trebui neapărat să ai unul.

IP-urile dedicate nu te ajută absolut cu nimic.

Hai să vedem de ce crede lumea că ajută și să demontăm informațiile astea învechite despre avantajele IP-urilor dedicate.

Am nevoie de IP dedicat ca să trimit mailuri

Găzduirea shared nu mai e ce era acum 10 ani. Mailurile nu se mai trimit prin IP-ul shared al serverului, nici prin IP-urile dedicate asociate conturilor cPanel.

Mailurile se trimit prin filtrele specializate Spam Experts, un serviciu care se ocupă de toate lucrurile astea, filtrare, securitate, antispam, costul fiind inclus în prețul abonamentului de găzduire.

Deci nu, nu este nevoie de IP dedicat pentru a trimite mailuri.

Am nevoie de IP dedicat pentru SEO

Majoritatea site-urilor se încarcă de pe IP-uri shared și o duc foarte bine.

Google știe că 80% dintre site-uri sunt pe hosting shared, deci IP-uri shared. Chiar și în cazul găzduirilor moderne, care nu sunt shared (nu împart resurse), de cele mai multe ori IP-ul este shared pentru că e IP-ul load balancer-ului care stă în fața serverelor.

Există găzduiri și mai moderne, serverless, de exemplu un WordPress poate fi găzduit pe un server local și să generezi pagini statice care pot fi servite de pe un CDN (AWS + Cloudflare, Netlify, Strattic, Vercel etc), deci din nou IP-uri shared.

Deci IP-urile dedicate nu vă ajută la obținerea unei poziții mai bune în rezultatele căutărilor, puteți căuta pe Google informații detaliate dacă doriți, nu trebuie să mă credeți pe cuvânt, există suficiente resurse pentru cine dorește să afle.

Am nevoie de IP dedicat pentru SSL

Era adevărat în trecut, dar acum nu mai e cazul.

Există o tehnologie numită SNI (Server Name Indication) și prin aceasta e posibil ca site-urile să aibă certificate SSL și în mediul shared fără să fie nevoie de IP-uri dedicate.

Certificatele SSL se pot emite gratuit, direct din cPanel, și se reînnoiesc automat la 90 de zile. Majoritatea clienților noștri au migrat pe conexiune securizată fără probleme, fără IP-uri dedicate.

Am nevoie de IP dedicat pentru uptime

Argumentul ăsta l-am auzit recent – am nevoie de IP dedicat pentru cazul în care cineva vă atacă sau face flood pe IP-ul shared al serverului, eu cu IP dedicat n-am treabă, stau liniștit.

Dacă cineva atacă serverul și atacul nu se poate respinge atunci crește load-ul pe server, care merge din ce în ce mai greu până când la un moment dat cade.

Dacă serverul e căzut, toate site-urile de pe server vor fi căzute, indiferent că au sau nu IP dedicat. În cazul ăsta, IP-ul dedicat ajută la fel de mult ca o iconiță cu Arsenie Boca. No offence!

Și ce recomanzi să întrebe lumea?

Nu cred că contează.

În anii trecuți vreo 3 firme de găzduire au pierdut datele clienților sau au fost căzute cu zilele și dacă îi întrebai înainte toți aveau datacenter propriu, IP-uri dedicate, suport telefonic, 24 din 24, backup, securitate, aveau de toate, erau cei mai buni.

Deci nu cred că există o metodă de a avea o garanție înainte de a alege un provider de hosting. Tocmai asta e și problema cu hosting-ul shared, că nu e garantat.

Prin definiție este best-effort, nu are cum să fie ceva garantat.

Deși a evoluat foarte mult și merge mult mai bine decât acum 5-10 ani, în continuare rămâne o soluție ieftină, best-effort, fără garanții.

Deci nu contează ce întrebați, unii o să vă zică ce vreți să auziți ca să vă prindă de clienți, alții o să vă spună adevărul riscând să vă piardă. Din păcate, informațiile găsite online nu prea ajută nici ele, majoritatea fiind învechite.

Recomandările altora te pot ajuta însă depinde de cine face recomandarea, ce site are și cât de serios face treabă cu site-ul – dacă primești recomandări de la oameni care doar se joacă de-a site-urile s-ar putea să nu fie relevante pentru tine, pentru că cine se joacă de-a site-ul consideră că cel mai bun hosting e ăla cel mai ieftin sau gratis.

Ca idee generală de reținut, hosting-ul nu este o pilulă magică pe care o iei și îți rezolvă toate problemele site-ului (SEO, viteză, securitate etc).

Deci asumarea responsabilității pentru propriul site printr-o administrare coerentă e primordială – asta înseamnă backup, actualizări și mentenanță, o strategie reală pentru SEO și marketing, un setup care să permită mutarea rapidă între provideri, separarea mailului de găzduirea web etc.

Dacă ai nevoie de ajutor, noi stăm la dispoziția clienților cu informații reale, bazate pe experiența noastră, fără mituri, fără trucuri.

Personal, cred că adevărul e o formă de respect și îmi place să am discuții deschise, directe și oneste cu clienții sau potențialii clienți, atât în privat cât și public, prin articolele de pe blog.

Nu avem datacenter propriu și nici nu oferim IP-uri dedicate; nu pentru că nu putem, ci pentru că nu v-ar ajuta cu nimic – și preferăm să vă ajutăm cu adevărat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.