Optimizare blog culinar – studiu de caz

La Simplenet ajutăm oamenii să aibă site-uri mai rapide, mai scalabile și să-și accelereze dezvoltarea afacerii online.

Un prieten care n-are treabă cu afacerile online și site-urile mă întreabă într-o zi – cum adică accelerezi dezvoltarea afacerii online a omului? Sigur, sună bine ca slogan, dar efectiv, cum accelerezi dezvoltarea?

Așa este, sună bine ca slogan, atât de bine că și alte firme l-au furat și îl folosesc. Diferența este că noi chiar putem să explicăm ce facem efectiv ca să accelerăm dezvoltarea afacerii tale online.

Studiu de caz – blog culinar

Anul trecut, înainte de a veni la Simplenet, posesoarea unui blog culinar simțea că site-ul se mișcă greu și că ar putea fi îmbunătățit.

La momentul respectiv avea un nivel de trafic de aproximativ 10.000 de afișări zilnice.

Am mutat blogul la Simplenet și într-adevăr, am observat un consum foarte ridicat de resurse pe contul de găzduire și un timp de încărcare a site-ului extrem de mare, în jur de 15 secunde.

Am început să facem un audit de performanță, să încercăm să identificăm cauzele consumului de resurse și a vitezei slabe de încărcare.

Am descoperit că pentru a genera o pagină, WordPress consumă în jur de 300 MB, o valoare extrem de mare. Consumul normal al unei instanțe WordPress este undeva pe la 30-40 MB.

Atunci când WordPress are nevoie de 300 MB ca să afișeze o pagină și există 10.000 de afișări într-o zi, nu e de mirare că durează 15 secunde ca să se încarce site-ul și sunt consumate toate resursele alocate contului de găzduire.

După 2 zile de teste pe temă și pe pluginurile active, am descoperit într-un final în baza de date foarte multe intrări care aveau valoarea autoload: yes.

Ce înseamnă asta?

La inițializarea WordPress se citesc din baza de date toate intrările cu autoload: yes. În cazul de față, fiind foarte multe (vreo 25.000) durează foarte mult aceste interogări (undeva la 11 secunde).

Rezolvare

#1 Am propus clientului să înlocuiască tema folosită cu una bazată pe Genesis Framework. Genesis este lightweight și axat pe performanță și securitate, fiind printre cele mai bune framework-uri pentru WordPress.

#2 Am eliminat trei sferturi dintre plugin-uri și le-am înlocuit cu altele care oferă aceleași funcționalități, dar sunt făcute mai bine din punct de vedere al performanței.

#3 Am șters din baza de date toate intrările inutile.

#4 Diverse alte optimizări mărunte.

După efectuarea acestor operațiuni consumul de memorie al instanței WordPress a scăzut în limitele normale.

Resursele de procesare alocate contului de găzduire s-au eliberat ceea ce înseamnă că acum pachetul poate susține un nivel mai mare de trafic.

Ceea ce s-a și întâmplat.

În 8 luni, traficul blogului a crescut de la 10.000 la 60.000 de afișări zilnice.

trafic-mediu-blog

Evident, nu este meritul nostru că a crescut traficul, este meritul clientului că a produs conținut și l-a promovat.

Meritul nostru este că site-ul a reușit să susțină acest nivel de trafic pe același pachet de găzduire shared, creșterea nivelului de trafic nu i-a adus clientului și o creștere a costurilor.

Dacă site-ul ar fi rămas în aceeași formă, nu ar fi putut susține nici măcar traficul inițial fără să treacă la un VPS puternic sau la un server dedicat, ceea ce i-ar fi ridicat de 3-4 ori costurile cu găzduirea.

În concluzie, asta înseamnă să accelerezi dezvoltarea afacerii online a unui publisher independent.

Nu e doar un slogan, nu e doar marketing. Cu asta ne ocupăm.

Ajutăm oamenii să aibă site-uri mai rapide, mai scalabile și să-și accelereze dezvoltarea afacerii online.

4 responses

 1. Avatar Ethos
  Ethos

  Frumos. Despre ce blog e vorba?

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   Nu avem acceptul proprietarului de a face public numele.

 2. Avatar Daniel Dudu
  Daniel Dudu

  Foarte util. Stiam despre Genesis.
  Oricum sunt multumit de gazduirea web de la Simplenet.
  Mai e de discutat si de promovat acele plugin uri wordpress – care consuma resurse putine si sunt bine optimizate. E destul de greu sa le cauti prin zecii de mii de plugin uri.

  1. Avatar Andrei Chira
   Andrei Chira

   In baza de cunostinte avem o lista cu pluginuri recomandate si una cu nerecomandate. Din cand in cand mai scriem si pe blog despre pluginuri (https://www.simplenet.ro/aleg-pluginurile-wordpress/ sau https://www.simplenet.ro/pluginuri-recomandate-formulare-contact/).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.