Optimizare viteză site WordPress

Optimizare blog culinar – studiu de caz

La Simplenet ajutăm oamenii să aibă site-uri mai rapide, mai scalabile și să-și accelereze dezvoltarea afacerii online.

Un prieten care n-are treabă cu afacerile online și site-urile mă întreabă într-o zi – cum adică accelerezi dezvoltarea afacerii online a omului? Sigur, sună bine ca slogan, dar efectiv, cum accelerezi dezvoltarea?

Așa este, sună bine ca slogan, atât de bine că și alte firme l-au furat și îl folosesc. Diferența este că noi chiar putem să explicăm ce facem efectiv ca să accelerăm dezvoltarea afacerii tale online.

Studiu de caz – blog culinar

Anul trecut, înainte de a veni la Simplenet, posesoarea unui blog culinar simțea că site-ul se mișcă greu și că ar putea fi îmbunătățit.

La momentul respectiv avea un nivel de trafic de aproximativ 10.000 de afișări zilnice.

Am mutat blogul la Simplenet și într-adevăr, am observat un consum foarte ridicat de resurse pe contul de găzduire și un timp de încărcare a site-ului extrem de mare, în jur de 15 secunde.

Am început să facem un audit de performanță, să încercăm să identificăm cauzele consumului de resurse și a vitezei slabe de încărcare.

Ce probleme am descoperit după auditul de performanță

Am descoperit că pentru a genera o pagină, WordPress consumă în jur de 300 MB, o valoare extrem de mare. Consumul normal al unei instanțe WordPress este undeva pe la 30-40 MB.

Atunci când WordPress are nevoie de 300 MB ca să afișeze o pagină și există 10.000 de afișări într-o zi, nu e de mirare că durează 15 secunde ca să se încarce site-ul și sunt consumate toate resursele alocate contului de găzduire.

După 2 zile de teste pe temă și pe pluginurile active, am descoperit într-un final în baza de date foarte multe intrări care aveau valoarea autoload: yes.

Ce înseamnă asta?

La inițializarea WordPress se citesc din baza de date toate intrările cu autoload: yes. În cazul de față, fiind foarte multe (vreo 25.000) durează foarte mult aceste interogări (undeva la 11 secunde).

Rezolvare

#1 Am propus clientului să înlocuiască tema folosită cu una bazată pe Genesis Framework. Genesis este lightweight și axat pe performanță și securitate, fiind printre cele mai bune framework-uri pentru WordPress.

#2 Am eliminat trei sferturi dintre plugin-uri și le-am înlocuit cu altele care oferă aceleași funcționalități, dar sunt făcute mai bine din punct de vedere al performanței.

#3 Am șters din baza de date toate intrările inutile.

#4 Diverse alte optimizări mărunte.

După efectuarea acestor operațiuni consumul de memorie al instanței WordPress a scăzut în limitele normale.

Resursele de procesare alocate contului de găzduire s-au eliberat, ceea ce înseamnă că acum pachetul poate susține un nivel mai mare de trafic.

Ceea ce s-a și întâmplat.

În 8 luni, traficul blogului a crescut de la 10.000 la 60.000 de afișări zilnice.

trafic-mediu-blog

Evident, nu este meritul nostru că a crescut traficul, este meritul clientului că a produs conținut și l-a promovat.

Meritul nostru este că site-ul a reușit să susțină acest nivel de trafic pe același pachet de găzduire web. Creșterea nivelului de trafic nu i-a adus clientului și o creștere a costurilor.

Dacă site-ul ar fi rămas în aceeași formă, nu ar fi putut susține nici măcar traficul inițial fără să treacă la un VPS puternic sau la un server dedicat, ceea ce i-ar fi ridicat de 3-4 ori costurile cu găzduirea.

În concluzie, asta înseamnă să accelerezi dezvoltarea afacerii online a unui publisher independent.

Nu e doar un slogan, nu e doar marketing. Cu asta ne ocupăm.

Ajutăm oamenii să aibă site-uri mai rapide, mai scalabile și să-și accelereze dezvoltarea afacerii online.


Comments

4 răspunsuri la „Optimizare blog culinar – studiu de caz”

  1. Frumos. Despre ce blog e vorba?

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      Nu avem acceptul proprietarului de a face public numele.

  2. Avatar Daniel Dudu
    Daniel Dudu

    Foarte util. Stiam despre Genesis.
    Oricum sunt multumit de gazduirea web de la Simplenet.
    Mai e de discutat si de promovat acele plugin uri wordpress – care consuma resurse putine si sunt bine optimizate. E destul de greu sa le cauti prin zecii de mii de plugin uri.

    1. Avatar Andrei Chira
      Andrei Chira

      In baza de cunostinte avem o lista cu pluginuri recomandate si una cu nerecomandate. Din cand in cand mai scriem si pe blog despre pluginuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *