Tipuri de găzduire clasică cu administrare – avantaje și dezavantaje

tipuri gazduire

Există mai multe tipuri de găzduire web tradițională, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale.

Principalele tipuri de găzduire care se află în oferta comercială a furnizorilor de găzduire clasici sunt:

  • găzduire shared (shared hosting)
  • servere virtuale private (VPS hosting)
  • servere dedicate (dedicated servers)

Găzduire Shared

După cum se poate intui din sintagma „shared”, acest tip de găzduire este unul în care toate site-urile clienților sunt găzduite pe un server fizic și folosesc la comun resursele acestuia.

Unii compară găzduirea shared cu locuitul la bloc. În sensul că poți fi ușor deranjat de vecini, unul te mai inundă, altul dă muzica tare; mai plătești pierderile de pe rețea sau consumurile exagerate ale unora și așa mai departe.

În trecut, comparația asta se potrivea, calitatea acestui tip de găzduire fiind oarecum îndoielnică și generând destule emoții negative. Ca la bloc.

Cu timpul, însă, găzduirea shared a evoluat într-o soluție destul de avantajoasă pentru toată lumea.

Închipuie-ți că locuiești într-un bloc unde riscul să te inunde vreun vecin este zero, nu mai auzi muzica altora, nu mai plătești pierderi etc… toate astea fără costuri prea mari.

La bloc situația asta e utopică, aproape imposibil de obținut, însă în cazul găzduirii web chiar s-a ajuns la acest nivel odată cu progresul tehnologic și prin automatizări și standardizări inteligente.

Astfel, principalul avantaj al unei găzduiri shared profesionale este raportul calitate/preț, adică prețul relativ mic pe care îl plătește un proprietar de site raportat la serviciile și beneficiile pe care le primește.

Dezavantajele principale ale găzduirii shared sunt date de standardizările și de limitările impuse conturilor de găzduire.

Standardizarea înseamnă că nu se pot face personalizări la setările serviciilor (de exemplu php, mysql) pentru a acomoda unele site-uri care ies din tipare și au nevoi speciale.

Limitările sunt impuse pentru a proteja clienții: nu se pot folosi mai multe resurse de procesare decât cele alocate contului, nu se poate trimite decât un număr limitat de emailuri pe oră etc…

Găzduirea shared e cea mai populară, pentru că e ieftină și pentru că limitările respective sunt setate ca să fie ok pentru majoritatea site-urilor, în puține cazuri clienții având nevoie de mai mult.

Găzduire VPS

VPS (Virtual Private Server) reprezintă o soluție de găzduire unde pe un server fizic se creează mai multe servere virtuale și fiecare cont de găzduire este pus pe un astfel de server virtual.

Acest tip de găzduire a apărut ca o soluție la problemele pe care găzduirea shared le avea în trecut.

Neexistând o izolare a conturilor, ca acum, soluția pentru a-i izola pe clienți astfel ca fiecare să facă ce vrea și să nu-i mai afecteze pe alții a fost crearea acestui tip de găzduire – server virtual privat.

În trecut acesta era un avantaj al VPS-urilor însă acum se pot izola și conturile clienților de pe o găzduire shared deci VPS-urile au pierdut puțin din acest avantaj.

Un alt avantaj care s-a mai pierdut pe măsură ce găzduirea shared a evoluat este cel legat de performanță.

E vorba de această percepție învechită dar care totuși se propagă în continuare – că un VPS oferă mai multă performanță decât un pachet shared și că asta ar fi diferența și avantajul unui VPS.

Acest lucru este adevărat doar în cazul VPS-urilor cu resurse mai mari, cele cu resurse mai puține (1 CPU, 512 MB RAM) oferă câteodată performanțe mai slabe decât un pachet de găzduire shared bun.

Discuția pe această temă este mai complexă, depinde de setup, de webserverul folosit, o vom aborda într-un alt articol.

Totuși, VPS-urile nu au și ele avantaje?

La VPS-uri, limitările impuse conturilor sunt mai relaxate și se pot modifica după cum se dorește.

Acesta este de fapt principalul avantaj al unui VPS față de o soluție shared, posibilitatea de personalizare a anumitor setări (php, mysql, numărul de mailuri ce se pot trimite pe oră etc…), ieșirea din standardizările și limitările unui shared.

Dezavantajul unui VPS este dat de costurile mai ridicate.

Clientul găzduit pe VPS nu mai împarte resursele cu alții dar nu mai împarte nici costurile (licența cPanel, licența webserver Litespeed, licența soft backup, licența soft anti-spam, administrare server etc).

Toate aceste costuri se adună și e posibil să se ajungă în cazul în care o găzduire shared să fie mai avantajoasă și ca performanțe și ca costuri.

Este un raport cost/beneficiu care trebuie calculat cu atenție înainte de a alege un VPS.

Servere dedicate

În cadrul acestei soluții de hosting, tot serverul fizic e închiriat unui singur client.

Este soluția de găzduire care presupune cele mai mari costuri dar are avantajul unei performanțe ridicate.

Se poate personaliza orice setare a serviciilor instalate pe server pentru a acomoda necesitățile site-ului iar limitările sunt date doar de cele fizice ale specificațiilor tehnice ale serverului.

Acestea au fost informațiile de bază despre tipurile de găzduire pe care ar trebui să le cunoască oricine dorește să aleagă o soluție de găzduire.

Ce găzduire să aleg?

În general, găzduirea shared este suficientă pentru majoritatea site-urilor.

Soluțiile shared au evoluat pâna la performanțe surprinzătoare pentru prețul mic plătit, dacă aveți un site obișnuit aceasta este soluția cea mai avantajoasă.

Pentru site-urile cu nevoi mai speciale este recomandată soluția de găzduire VPS.

Prin nevoi speciale mă refer la personalizări ale setărilor php sau mysql, instalări ale unor servicii suplimentare (python, ruby, node.js), trimiterea unui număr mare de emailuri, rularea unor interogări mai grele pe baza de date (importuri produse, actualizări stocuri, prețuri) sau alte nevoi specifice site-ului deținut.

Similar, tot pentru nevoi speciale și performanță și mai ridicată se poate alege soluția de găzduire pe un server dedicat.

Astfel, alegerea unei soluții de găzduire ar trebui să vină în urma unei analize cost/beneficiu și a înțelegerii nevoilor specifice site-ului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.